söndag 22 mars 2015

Guide: Bygg din egen varggrotta


Jag har fått flera förfrågningar om hur jag byggt vargarnas grotta i reservatet, så istället för att svara alla en och en tänkte jag spara lite tid och försöka göra en lättförstådd guide till hur jag gick tillväga! Grottorna som jag bygger är fullt användbara för både hundar och katter som sängar/kojor.

(Kan djuren inte använda grottans kojor behöver du kontrollera hur du placerat stenarna, alternativt ersatta en eller flera stenar med en mindre sten som inte blockerar djurets väg) Förberedelser: Eget innehåll/mods du behöver för att skapa grottan


För att bygga dessa grottor behöver du ladda ner två mods. Den ena heter One More Slot Please/Package och går att ladda ner på Mod The Sims (länk finns här, du behöver vara medlem för att kunna ladda ner den). Den andra heter Under Stairs Pet House och går att ladda ner på The Sims Resource (länk finns här, medlemskap eller annat behövs inte).

(För hjälp med att installera nedladdat innehåll rekommenderar jag den här artikeln med instruktioner som finns att läsa på The Sims iFokus. Skulle du behöva mer hjälp rekommenderar jag att du går med i iFokus och skapar en tråd, jag hänger där i stort sett varje dag och hjälper gärna till när jag hinner.)

Under Stairs Pet House är användbar då den innehåller en separat del av en hundkoja utan golv och med extremt tunna och lätta att dölja (med hjälp av stenar) väggar och tak. Den går eventuellt att ersätta med en av hundkojorna som redan finns i spelet (se bild nedan), men det har jag inte testat själv då det finns en chans att stenarna kan blockera ingången för djuret samt att det blir mycket mer att försöka dölja med stenar.

One More Slot Please behöver du för att kunna höja stenarna i justerbara nivåer för att bland annat skapa ett tak till grottan.

Till vänster: Hundkojan som eventuellt fungerar istället för Under Stars Pet House
I mitten: Under Stairs Pet House, den del som används för att få grottan att fungera som djurkoja
Till höger: One More Slot Please, upphöjd med 50 cm (enligt OMSP-mått)


Hur du använder One More Slot Please/Package (OMSP)


One More Slot Package är ett användbart och mäktigt verktyg i spelet när det kommer till bygge och dekorationer, samt även till poser och annat kul, bara man bemästrar det. Jag ska försöka skriva ihop en kort förklaring på svenska om hur du gör för att använda OMSP för att få till grottan, men jag rekommenderar att använda den till andra roliga saker också. Bara fantasin sätter gränserna!

Du hittar OMSP i Köpläget. Välj Sortera efter Funktion, därefter klicka på Dekor och sedan på Övrigt. OMSP ligger därunder (först av alla föremålen i mitt spel) och ser ut så här:

Klickar du på bilden får du se en större version av den. 
Den kostar inga simdaler, så det är bara att placera ut den i världen nära där du vill använda den, i det här fallet i närheten av platsen där vi vill ha grottan. OMSP ser ut som en rödvitt, platt fyrkant när den precis placerats ut, vilket är helt normalt. Så hur använder du den nu då?

Håll in CTRL och Shift-tangent ovanför (samma tangenter du håller in för att öppna fuskrutan) och medan du håller in dom två tangenterna för du muspekaren över OMSP-fyrkanten på marken och klickar sen med vänster musknapp på den. Då får du upp en meny med alternativ för att höja eller sänka OMSP-fyrkanten. Klicka på "Up (50 cm)" för att höja den en bra bit över marken. Se bilden nedan.

Klicka på mig så blir jag större! 
Mer komplicerat än så är det inte! För att flytta runt OMSP är det bara att släppa CTRL och Shift-tangenterna, så kan du flytta runt den som vilket annat föremål som helst. Vill du höja eller sänka OMSP igen är det bara att hålla in CTRL och Shift-tangerna och klicka på den så kommer menyn upp igen.

Föremål kan placeras på OMSP utan moveobjects on-fusket aktivt (simmar och husdjur behöver du dock aktivera det fusket för så att du kan plocka upp dom) och sedan höjas eller sänkas efter spelarens behag.

Sådär, nu har du både sakerna och kunskapen som behövs för att pussla ihop en grotta! För mer detaljer om hur OMSP används och hur jag gör, fortsätt vidare till nästa steg i guiden.


Pussla ihop din egen grotta


Utöver föremålen jag nämnde ovan så använde jag inget annat än spelets stenar. Har du egna nedladdade stenar går dessa med säkerhet utmärkt att använda i grottbygget. Jag ska bygga en grotta med fyra nya sovplatser (likadan som den på första bilden i inlägget), så jag placerar ut fyra kojor med en rutas mellanrum.

Därefter börjar jag med taket till grottan, vilket betyder att jag behöver en stor, platt sten. Stenen nedan använde jag till förra grottan och den fungerade utmärkt.

Jag noterade precis att den här stenen hör till expansionen Semesterparadis! Har du inte den expansionen finns det andra stenar som går att använda, men det lär kräva fler OMSP och mer pusslande än metoden jag visar nedan. 


Innan du börjar flytta runt på stenarna, öppna upp fuskrutan (genom att hålla in CTRL, Shift och C-tangenterna samtidigt) och skriv in fusket:

moveobjects on

Du behöver det för att kunna flytta stenarna och placera dom där du vill ha dom. När du har aktiverat det fusket är du redo att börja!

Först och främst, se till att du har höjt OMSP med minst 50 cm (det är vad jag rekommenderar) innan du placerar stenen på den av uppenbara skäl. (OMSP kommer försvinna helt under stenen) Det kan vara lite halvklurigt att få upp vissa stenar på OMSP och en del stenar fungerar inte alls. När du har stenen på OMSP kan du ta och flytta OMSP till dit du vill ha stenen, vilket är ovanför kojorna.

Placera stenen MELLAN kojorna, inte i en av kojorna. Det kommer med största säkerhet blockera kojan och göra det omöjligt för hunden/katten/djuret att använda den. När du har hittat en bra plats kan du ställa ner OMSP där och börja justera höjden på stenen. Ju högre desto bättre, men målet är att dölja kanterna på kojan för att ge illusionen av en grotta så bra som möjligt.

En ganska bra takhöjd. 
Två stora, platta stenar med hjälp av två OMSP ger ett bra tak till grottan. 
Därefter är det bara att börja pussla med stenar efter din bästa förmåga och efter dom stenar du har tillgängliga i spelet! Målet är att få grottan så naturtrogen som möjligt och dölja kojorna bakom stenarna utan att blockera kojan för användning. Det kan vara lite klurigt och det är bra om du har djur redan på tomten som kan testa kojorna medan du bygger.

TIPS #1 FRÅN MITCHIKA! 
När du ska flytta runt och placera ut både OMSP med takstenarna samt övriga stenar runtom för att skapa grottan, prova att hålla in ALT-tangenten medan du håller i något av föremålen. Detta gör så att föremålet inte är låst till rutnätet längre och du kan placera det på mycket bättre ställen. Grottorna blir mycket snyggare och lättare att göra med den hjälpen.

TIPS #2 FRÅN MITCHIKA! 
Använd även ALT-tangenten för att rotera stenarna! Det gör att du kan finrotera stenarna och passa in dom perfekt i dina planer. För att använda det här knepet, håll bara in ALT-tangenten samtidigt som du roterar ett föremål du redan håller i.

Den här grottan ser okej ut! Dags att låta en varg testa den. 
Aki går in utan problem. 
Japp, fullt duglig grotta. 
Fullt godkänd av Aki också. 
Du kan även göra grottöppningarna smalare/mindre utan att det påverkar alltför mycket. Det värsta som kan hända är att djurets huvud eller delar av dess kropp går igenom stenarna. Men för små hundar, katter eller andra mindre djur passar det bättre. Jag har inte provat att se vad som händer om man sänker taket allt för mycket, men experimentera på och se vad resultatet blir!

En mindre, smalare grotta. Vi tackar även Ayakashi som pekar ut det uppenbara.
Ja, gumman, det är en sten där. 
Det kan ta en stund och det kan vara pillrigt i början, men det är inte så avancerat som det kan verka. Har man väl fått in tekniken är det väldigt enkelt.

Så, du har fått ihop en grotta som ser ut precis som du vill ha den, eller... snarlik, åtminstone, och du har dubbelkontrollerat så att dina djur kan använda grottans alla öppningar. Vad är då nästa steg?


Beroende på hur petig du är kan det vara dags att leta efter små skönhetsfel. Pyttesmå detaljer som inte är jätteviktiga, men som kan förstöra illusionen i alla fall på närbilder av djuren i deras grottor.

Ett typiskt litet skönhetsfel som en pedant som jag genast noterar vid närmare inspektion
och vill åtgärda! (Den lilla vita kanten vid nedre delen av stenen) 
Ett rejält skönhetsfel som är svårt att upptäcka framifrån.
Lätt åtgärdat med en extra sten eller två. 
Kom ihåg att risken som finns när man flyttar om stenarna för att åtgärda dessa skönhetsfel är att kojan blockeras och djuret inte längre kommer in i grottan. Det handlar om att prioritera och om hur petig med detaljer man är.

Nästa steg är valfritt beroende på hur du lagt upp grottan och hur du planerar att ta bilder i framtiden av den, men jag rekommenderar det skarpt. Det här vackra stenkonstverket är framsidan av grottan, men har du sett hur baksidan av den ser ut?

Inte lika imponerande och det förstör illusionen omedelbart. 
Det här behöver inte bli ett problem om du aldrig tänker ta bilder bakom grottan eller eventuellt göra översiktsbilder (bilder från luften) av djurens hem, men det är lätt att göra något åt det. Ett par stora stenar brukar göra tricket. Det är valfritt att välja vilka man vill använda, men jag har dom jag föredrar för stunden och dom jag kommer visa i den här guiden.

Färgerna på stenarna må inte matcha, men det täcker baksidan bra. 
Efter att ha lagt till stenar på baksidan (om du väljer att göra det) och rättat till eventuella skönhetsfel, ta en till testrunda med djuren och se till att dom fortfarande kan använda sina kojor. Dom nya placeringarna eller dom nya stenarna kan ha hamnat i vägen och då behöver du flytta runt och justera dom en aning.

Inspektera efter störande skönhetsfel eller missar. Hittar du inga och djuren kan använda sina kojor utan problem, då är du klar. Gratulerar, du har byggt din alldeles egen grotta, fullt duglig för andra djurslag än vargar!

En fullt duglig och användbar grotta! 
Du kan givetvis använda samma metod UTAN kojorna för att bygga större grottor som saknar funktionen av koja där hela vargfamiljer kan få plats tillsammans samtidigt. Det ligger i mina framtidsplaner med reservatet att ha såna grottor också, men den här guiden fokuserade på att få fram grottor som fungerar precis som hundkojor gör.

Jag hoppas guiden kommer till användning för dom som vill starta upp sina egna reservat eller liknande djurprojekt och jag hoppas den gick att förstå. Har ni frågor så är det bara att posta dom i kommentarerna så försöker jag svara så snabbt jag kan!

Det är två grottor i reservatet nu, det börjar arta sig! 

2 kommentarer:

 1. Tack för bra information men jag lyckas inte få upp någon sten på OMSP. Jag kan lägga allt annat uppe på OMSP (t.ex en kruka eller ett träd (!)) men just stenar får jag inte upp!!! (jag har inte Semesterparadis med den stora stenen du har använt). Har du något tips för hur jag får upp stenarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ledsen för ett så sent svar, men jag har varit bortrest länge!
   Att få upp stenarna på OMSP är något av det svåraste med grottbyggandet. Vissa stenar är rentutav omöjliga, andra är svårare och vissa är lättare.

   Har du provat att höja OMSP en bra bit ovanför marken (ca 50 cm till 1 meter) innan du försöker placera stenen på den?

   Ibland hjälper det inte att försöka placera stenen precis på en upphöjd OMSP. Du kan behöva flytta runt stenen en aning på skärmen och runtomkring OMSP. Plötsligt brukar den hoppa rätt, trots att den är på ett helt annat ställe!

   Radera